GROENINGE MUSEUM

Program: Scenography
Location: Groenige museum, Bruges
Client: Musea Brugge
Scale: 1500 m²
Year: 2019
Status: Completed (Laureate competition)
 
Team: Jason Slabbynck i.c.w. Koen Bovée

Photography: Jason Slabbynck

Press:
Musea Brugge – Herinrichting Groeningemuseum
KW – Musea Brugge renoveert het Groeningemuseum
HLN – Na Gruuthuse krijgt nu ook Groeningemuseum opknapbeurt: “Vlaamse Primitieven komen dan beter tot hun recht”

Project description:
Redesign of the Groeninge museum including a new scenography for the permanent collection, a scenography for the temporary exhibition ‘Jan van Eyck in Bruges’, new seating furniture and the redesign of the museumshop.

In the thorough scenographic refurbishment of the Groeninge Museum, the main focus was on atmosphere through the use of color and lighting. The use of color on walls and pedestals distinguishes different periods and creates a fascinating course with surprising atmospheres per period. Optimal lighting makes the value and details in the works of art come across well, they ‘sacralize’ certain works and emphasize them.

Readability through refreshing contemporary interventions, such as graphic elements, viewing indicators, visual spacers, but possibly also nice small interventions. Zoning through color differences in the floor makes the museum route more readable.

Acoustic comfort and comfortable benches. Comfortable soft sofas, with or without backrest, match the look & feel of the building of the 1930s. The new acoustic floor reduces impact noise and dampens airborne noise. The skylights are not completely darkened so that the visitor does not have the feeling of walking in a ‘black box’.

The museumshop area can be divided flexibly via a number of impressive steel pivoting shop cabinets. These cupboards between the columns make it possible to temporarily close off the space for nocturnes, temporary events or colloquia.

Figure It Out
Scenography
Figure It Out
Nest
Competition, Scenography
Nest
Birdhouse
House
Birdhouse
Belfry
Scenography
Belfry
vloethemveld
Installation
vloethemveld
Composte
Installation
Composte
URB2021
Installation
URB2021
House RV17
House
House RV17
Box
Scenography
Box
Krook
Competition, Scenography
Krook
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Competition, Installation
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Atelier for an artist
House
Atelier for an artist
House LVG66
House
House LVG66
URB2020
Installation, Scenography
URB2020
House HK22
House
House HK22
House DD74
House
House DD74
Groeninge Museum
Competition, Scenography
Groeninge Museum
Arc de L’Europe
Installation
Arc de L’Europe
Log Cabin
Competition
Log Cabin
The Liquid Wall
Installation
The Liquid Wall
HOUSE SL82
House
HOUSE SL82
TINKLING I
Scenography
TINKLING I
HOUSE DM85
House
HOUSE DM85
HOUSE CB22
House
HOUSE CB22
BELGIAN WAR MEMORIAL
Competition
BELGIAN WAR MEMORIAL
HOUSE VG93
House
HOUSE VG93
FOLDED LINK
Competition
FOLDED LINK
MONU
Scenography
MONU
ACUBENS
Scenography
ACUBENS
EUROPAN
Competition
EUROPAN
CRYSTAL CUBE
Scenography
CRYSTAL CUBE
A/MAZE/ING
Scenography
A/MAZE/ING