LANDMARK VLOETHEMVELD

Program: Installation
Location: Vloethemveld, Jabbeke
Client: Vlaamse Landmaatschappij (VLM) & Gemeente Jabbeke
Scale: 10 m²
Year: 2021
Status: Ongoing
 
Team: Jason Slabbynck

Press:
VLM – Kunstenaar Jason Slabbynck mag reuzegrote Steenman plaatsen in Vloethemveld

Project description:

The western zone in Vloethemveld will be given a new impetus in the coming years due to the planting of forests, the construction of fens, new recreational trails for mountain bikers and an experience trail for families. The municipality of Jabbeke will provide a new entrance with a parking zone with a picnic area.
Artists from home and abroad were called upon to design a landmark for this new nature reserve full of recreational opportunities. The call attracted many interested artists. Artist Jason Slabbynck of Studio MXMXM from Bruges convinced the jury the most and was given the opportunity to realize his design.

His gigantic ‘Steenman’ invites visitors to take a look at the new forest. The ‘Steenman’ consists of 7 concrete circles that allow for further playful exploration. It is only upon arrival that the visitor discovers that the concrete tower is hollow. With an entrance whose height especially invites children. The inner wall directs attention upwards to an open oculus where the sky beckons like an unreachable point of light, whose background clouds continuously change. The side wall is perforated by reflective metal tubes. Incoming light plays with points of light on the inner wall, which move with the position of the sun. Children peek outside, at the landscape. Or call their parents through the mouthpiece. Parents answer, spy inside.

Outside, in a circle around the tower, children build their own cairn again and again. Ever different shapes, different heights, different shadows. In this way the ‘Steenman’ plays all his trump cards. A landmark for the approaching visitor. A play tower for children who communicate with the outside world from the inside. An invitation to get started by building a cairn. Finally, a grey map that gives the eventful history of this special place a place in the whole.

Vloethemveld is a nature reserve of approximately 330 hectares with a hidden past. It is a very varied area, with forest, heath, barren grasslands and nutrient-poor water. You will find untouched nature, military heritage and the memory of a prisoner of war camp through the art of its inhabitants.

vloethemveld
Installation
vloethemveld
Composte
Installation
Composte
URB2021
Installation
URB2021
House RV17
House
House RV17
Box
Scenography
Box
Krook
Competition, Scenography
Krook
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Competition, Installation
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Atelier for an artist
House
Atelier for an artist
House LVG66
House
House LVG66
URB2020
Installation, Scenography
URB2020
House HK22
House
House HK22
House DD74
House
House DD74
Groeninge Museum
Competition, Scenography
Groeninge Museum
Arc de L’Europe
Installation
Arc de L’Europe
Log Cabin
Competition
Log Cabin
The Liquid Wall
Installation
The Liquid Wall
HOUSE SL82
House
HOUSE SL82
TINKLING I
Scenography
TINKLING I
HOUSE DM85
House
HOUSE DM85
HOUSE CB22
House
HOUSE CB22
BELGIAN WAR MEMORIAL
Competition
BELGIAN WAR MEMORIAL
HOUSE VG93
House
HOUSE VG93
FOLDED LINK
Competition
FOLDED LINK
MONU
Scenography
MONU
ACUBENS
Scenography
ACUBENS
EUROPAN
Competition
EUROPAN
CRYSTAL CUBE
Scenography
CRYSTAL CUBE
A/MAZE/ING
Scenography
A/MAZE/ING