VG93-1

VG93-2
VG93-3
VG93-4
VG93-6
VG93-7
VG93-8
VG93-9

HOUSE VG93

Program: House/Renovation
Location: Bruges, Belgium
Client: private
Scale: 40 m²
Year: 2016
Status: Completed

Team: Jason Slabbynck

Photography: Jason Slabbynck

Project description:
The owners of this art-deco-styled house, just outside the city center of Bruges, wanted to tackle some technical and spatial problems with their house. The first was to introduce a toilet for visitors on the ground floor but without losing any spatial qualities. The solution came in reworking the already existing technical cabinet in the entrance. Although the cabinet could not be very wide it was possible to fit a toilet space in there. The new cabinet is completely made out of veneer wood panels giving it a solid and uniform impression. The door is subtly incorporated by making it the complete height of the cabinet and giving it a unique door handle. The short side is designed as an open wardrobe giving it an added function.

The second problem was to make the outside staircase to the basement more waterproof. By recladding the staircase with new tiles but also creating a canopy above it both the ground and rainwater could be kept out. The canopy also created a new kind of space between the living room and dining room, somewhere between in- and outside. In order not to take away any natural daylight the canopy is completely transparent with glass and a white steel structure. A balustrade, which runs crooked to make enough space to open the double doors, shields the opening to the basement. The floor under the canopy is made out of big concrete tiles, of 1 by 1 meter, in an anthracite color mimicking the grid of the white steel structure.

Both interventions tackled the problems but added also a new extra functional or spatial value to the house.

Composte
Installation
Composte
URB2021
Installation
URB2021
House RV17
House
House RV17
Box
Scenography
Box
Krook
Competition, Scenography
Krook
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Competition, Installation
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Atelier for an artist
House
Atelier for an artist
House LVG66
House
House LVG66
URB2020
Installation, Scenography
URB2020
House HK22
House
House HK22
House DD74
House
House DD74
Groeninge Museum
Competition, Scenography
Groeninge Museum
Arc de L’Europe
Installation
Arc de L’Europe
Log Cabin
Competition
Log Cabin
The Liquid Wall
Installation
The Liquid Wall
HOUSE SL82
House
HOUSE SL82
Garden Cabinet
House
Garden Cabinet
TINKLING I
Scenography
TINKLING I
HOUSE DM85
House
HOUSE DM85
HOUSE CB22
House
HOUSE CB22
BELGIAN WAR MEMORIAL
Competition
BELGIAN WAR MEMORIAL
HOUSE VG93
House
HOUSE VG93
FOLDED LINK
Competition
FOLDED LINK
MONU
Scenography
MONU
ACUBENS
Scenography
ACUBENS
EUROPAN
Competition
EUROPAN
CRYSTAL CUBE
Scenography
CRYSTAL CUBE
A/MAZE/ING
Scenography
A/MAZE/ING