ATELIER FOR AN ARTIST

Program: Workshop space
Location: Bruges, Belgium
Client: private
Scale: 45 m²
Year: 2020
Status: Completed

Team: Jason Slabbynck

Photography: Tim Van de Velde

Project description:
In 1956, the parents of the current residents built a modern bungalow house on this tree-rich plot designed by architects Jaqcues Pêtre & Jan Tanghe. The plan is conceived on a grid of 1,12 by 1,12 meters consisting of an outer shell of black tarred wooden walls interspersed with large windows and a cantilevered roof supported by 10 steel columns.

In 2020, the current residents asked Studio mxmxm to design a new studio space on this plot to accommodate a stained glass artist’s practice. In harmony with the existing house, a new detached building was erected based on the same grid of 1,12 by 1,12 meters.

The 4 facades are built in a black-stained wooden framework which also forms the supporting structure of the roof. A glass window runs all along the façade, sometimes high up to catch indirect northern light, sometimes halfway to create intimacy and sometimes all the way day to create a close visual connection to the greenery. The roof is made out of 4 CLT panels that span the entire space and pitch down towards the centre like a ‘butterfly’. On the inside only the structural lines are stained black, the infills between are out of bare wood or glass, creating a graphic pattern reminiscent to the graphics of stained glass windows.

The existing house achieved maximum freedom and efficiency through a structural logic of 10 steel columns and fixed dimensions. The same building methods were continued in the construction of the new studio space with the latest available wood techniques.

The wooden structure and roof are completely prefabricated and put together in site. After pouring the concrete foundation plate only 2 days were needed to place these prefabricated wooden elements together which considerably shortens the construction time.

This project has been rationally conceived in function of structural freedom and cost efficiency without losing its playfulness.

http://piaburrickglaskunst.be/

Nest
Scenography
Nest
Birdhouse
House
Birdhouse
vloethemveld
Installation
vloethemveld
Composte
Installation
Composte
URB2021
Installation
URB2021
Box
Scenography
Box
Krook
Competition, Scenography
Krook
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Competition, Installation
51°30’48.6”N 0°05’17.9”W
Atelier for an artist
House
Atelier for an artist
House LVG66
House
House LVG66
URB2020
Installation, Scenography
URB2020
House HK22
House
House HK22
House DD74
House
House DD74
Groeninge Museum
Competition, Scenography
Groeninge Museum
Arc de L’Europe
Installation
Arc de L’Europe
Meander
Competition
Meander
Log Cabin
Competition
Log Cabin
House Of Leaves
Competition
House Of Leaves
The Liquid Wall
Installation
The Liquid Wall
HOUSE SL82
House
HOUSE SL82
Garden Cabinet
House
Garden Cabinet
TINKLING I
Scenography
TINKLING I
HOUSE DM85
House
HOUSE DM85
HOUSE CB22
House
HOUSE CB22
BELGIAN WAR MEMORIAL
Competition
BELGIAN WAR MEMORIAL
HOUSE VG93
House
HOUSE VG93
FOLDED LINK
Competition
FOLDED LINK
MONU
Scenography
MONU
ACUBENS
Scenography
ACUBENS
EUROPAN
Competition
EUROPAN
CRYSTAL CUBE
Scenography
CRYSTAL CUBE
A/MAZE/ING
Scenography
A/MAZE/ING